דף הבית > מזרוני ספורט > מזרון יוגה
מזרן יוגה מקצועי
מזרון יוגה הוא מזרון המשמש בעיקר לאלו המתרגלים יוגה, אך לא רק. גם מתאמני הפילאטיס מוצאים מזרון זה כנוח יותר מבחינתם מאשר מזרון ספורט רגיל. מזרן יוגה מתאפיין באורך רב יותר מהמקובל במזרונים אחרים בעולם הספורט, והוא דק הרבה יותר.
היתרון הגדול שלו הוא בכך שאינו מחליק על הרצפה, מה שנותן למתעמל תחושה יציבה ובטוחה יותר, ובכך משפר את ההישגים שלו. ב-2014 הוכר ה-21 ביוני כ"יום היוגה הבינלאומי" ובכך, מיצבה היוגה את מעמדה כתרגול רוחני-גופני מוכר ונפוץ, ולכן חשוב שלכל "יוגיסט" יהיה מזרון יוגה.
מזרן יוגה מקצועי חייב להיות איכותי ומעולה ואי אפשר לוותר על חומרי הגלם הטובים באמת על מנת לייצר אחד כזה. יש כמה דגשים שחייבים לשים אליהם לב על מנת לייצר מזרן טוב באמת והמומחים מסכימים שיש להקפיד עליהם כדי לספק את החוויה הטובה ביותר למתאמנים ולמתרגלים.
מהם בעצם מזרוני יוגה?
מזרוני יוגה הם מזרנים דקים וארוכים יותר מהרגיל ומטרתם למנוע את חיכוך הגוף עם הרצפה, להעניק לכם יציבות בעת ביצוע האסאנות, "לרפד" את מפגש הגוף עם הרצפה, ועם זאת, הוא איננו עבה דיו כדי שגופכם ישקע בו ואתם תירדמו (כפי שקורה במיטות רכות). ישנם סוגים שונים של מזרוני יוגה, הנבדלים זה מזה בעוביים (העובי הממוצע נע בין 4 מ"מ ל-6 מ"מ), רכותם (היחסית, כמובן), מידותיהם (אורך ורוחב), רמת ההחלקה שלהם וכד'.
למי מתאימים מזרני יוגה?
הלקוחות של מזרוני היוגה הם קודם כל מכוני הכושר, המציעים שיעורי יוגה או פילאטיס, כמו גם מוסדות אחרים המציעים שיעורים אלו. לא מעט לקוחות פרטיים קונים את המזרונים הללו, ואלו הם בעיקר אנשים שיוגה או פילאטיס זה לא חוג בשבילם, אלא דרך חיים. אנשים אלו מתרגלים יוגה מדי יום בבית בעצמם, ולכן זקוקים לציוד זמין.
רכות מול יציבות
המאפיינים הבאים שחשוב לשים אליהם לב הם הדרישות המנוגדות שיש בכל מזרן יוגה מומלץ. יוגה מתרגלים על רצפה קשה והיא חייבת חציצה בין הרצפה לגוף המתרגל משום שהוא חייב להרגיש נוח מספיק כדי להישאר זמן רב בכל תנוחה. כמו כן, מכיוון שהתנוחות השונות חושפות את איברי הגוף כולם לרצפה הקשה התמיכה בהם חייבת להיות מלאה. עם זאת, המזרן לא יכול להיות רך מדי משום שהוא חייב לספק את המצע המתאים לבצע תנוחות מבלי לשקוע בו ולאבד את היציבה של הגוף.
כך שמצד אחד, המזרן חייב להיות רך מאוד על מנת לרכך את המגע בין הגוף לרצפה כדי שיהיה מספיק נוח להישאר בתנוחה מבלי לברוח ממנה ולהפסיק את התרגול, ומצד שני המזרן חייב לתת בסיס נוח ויציב לגוף בכל תנוחה כדי שלא "ינזול" ממנו לעבר הרצפה. במקרה הזה חשוב לבדוק את העובי של המזרן ואת המרקם שלו כדי לבדוק האם לכם זה מספיק טוב ונותן בדיוק את המענה לשתי דרישות הבסיס.
חומר שאינו מתקמט ומתבלה
מזרן יוגה מקצועי משמש את המתרגלים לתרגול בכל התנוחות האפשריות מישיבה ושכיבה, ועד עמידה וכריעה. כלומר, המזרן חייב להיות מיוצר מחומר שאינו נקרע, מתבלה או מתקמט כדי שיוכל להיות יציב בכל תנוחה. לחקות את החוזק והבסיס האיתן של הרצפה מבלי להיות קשה מדי, ולא להחליק עליה משום שהמשקל של הגוף בכל תנוחה חייב אחיזה טובה בכל תנוחה ולכן מזרן יוגה מומלץ הוא הבסיס לביצוע תנוחות והתרכזות בנשימות. מזרן שמחליק ומתקמט ומזיז אתכם מהתנוחה לא רק מסכן אתכם ואת הגוף אלא גם מפריע לכם להתרכז בעבודה.
כיצד תבחרו מזרן יוגה מומלץ שמתאים לכם?
מזרון יוגה הוא עניין של העדפות אישיות, אשר אף הן, עשויות להשתנות עם השנים. הנה מספר קריטריונים שעל פיהם תוכלו לבחור בין מזרוני יוגה שונים:
סוג היוגה שאתם מתרגלים ותדירות התרגול – תרגולים אינטנסיביים (למשל, כאלה המבוצעים באשטנגה ויניאסה יוגה) או תרגול יוגה לעיתים קרובות יצריכו מזרנים עמידים יותר, בעוד תרגולי היוגה הממוקדים בתרגילי פרניאמה – תרגילי הנשימה (למשל, שיבננדה יוגה או ויג'נאנה יוגה) מאפשרים לכם לבחור מזרן שאיננו חייב להיות עמיד באופן יוצא מגדר הרגיל.
מבנה גופכם וכמות ה"ריפוד" שלו – מתרגלים רזים במיוחד לא יחושו בנוח לתרגל על מזרוני יוגה דקים או קשים ולכן, התרגול שלהם יהיה פחות יעיל.
משקלו של המזרן – במידה ואתם מתרגלים יוגה מחוץ לבית לעיתים קרובות, העדיפו מזרנים קלים ועמידים לטלטולים שבנסיעות.
למה חשוב להשקיע במזרן יוגה איכותי?
מטרת היוגה היא להביא לאיזון של הגוף, הנפש, ושל שניהם גם יחד. ישנן שיטות יוגה רבות, שלכל אחת מהן דינמיות ומיקוד משלה, למרות הסגנון הייחודי של כל אחת מהן, כמעט כולן כוללות את אותן התנוחות.
כל אחת מהאסאנות ותרגילי הפרניאמה המבוצעים מתבססים על היותו של הגוף המתרגל במצב רגוע לגמרי, כאשר המוח איננו מופרע על ידי גירויים חיצוניים או מחשבות מטרידות.
כאשר המזרן איננו איכותי, אנחנו הופכים "מודעים" לכך (למשל, תחושת הרצפה הקשה מבעד למזרון דק מידי), ובכך, מראש, אנחנו מחמיצים את מטרת התרגול. ואם נהיה מעט יותר פרקטיים – מזרונים שאינם איכותיים נוטים להישחק, להתפרק ולהתפורר הרבה לפני המזרונים האיכותיים.